Особливості домініканської кухні
- Національна кухня Домінікани типова для Карибського регіону: у ній переважають морепродукти та риба.
- Основним гарніром став рис – а до нього додають усе, що є: м’ясо, рибу, морепродукти або курку
- Картопля в Домінікані дорога – тут вона не росте, і тому замість неї використовують несолодкі банани і боби, щедро приправлені місцевими спеціями
- Обов’язково спробуйте місцеві спеції – біха, розмелене насіння місцевого однойменного чагарнику, прянощі надають стравам яскравого помаранчевого кольору і незвичайного аромату.
- Основні приправи домініканської кухні – часник, перець чилі, насіння льону, м’ята, аніс і морська сіль
Навіть якщо у вас у готелі шведський стіл і “Все включено” – обов’язково прогуляйтеся до найближчого ресторану, щоб спробувати місцеві делікатеси, таких ви не побачите більше ніде!
Перші страви
- Санкочо – густий суп, який варять із м’яса або риби, з качанами кукурудзи та коренеплодами. Подають суп незвичним способом – окремо на тарілку викладають м’ясо та овочі, а густий наваристий бульйон приправляють часником, прянощами і червоним перцем. Гущу їдять як рагу, запиваючи бульйоном.
- Асопао де маріскос – рисовий суп із морепродуктами, з додаванням прянощів, несолодких бананів, цибулі та зелені. Готують зі свіжовиловлених креветок, кальмарів та інших дарів моря.
- Абічуелас гісадас – густий суп-пюре з квасолі, зі шматочками риби або морепродуктів, який раніше був основною їжею бідняків, а тепер його подають у всіх кафе і ресторанах. Страву щедро приправляють гострим перцем і часником, посипають свіжою зеленню і поливають перед подачею оливковою олією.
Другі страви
- Ля Бандера – національна їжа домініканців. Гарнір із білого рису, тушкованої квасолі та м’яса подають зі скибочками смаженого авокадо, бананів і томатів. У кожному регіоні його готують по-своєму, кожен кухар додає у страву свою родзинку.
- Мангу – традиційний домініканський сніданок, який називають los tres golpes або “три удари”. Пюре із зелених бананів мангу подають із яєчнею та смаженим сиром. Готову страву поливають маслом і подають на великій тарілці. Дуже смачно і ситно!
- Мофонго – пюре зі смажених бананів, з ароматним беконом, креветками або іншими морепродуктами. На гарнір – банани-фрі та рис із прянощами. У місцевих закладах часто страву посипають шкварками chicharones – дуже ситно і незвично для нашого смаку.
- Пескадо кон коно – найніжніше філе білої риби підсмажене на оливковій олії. Готову страву поливають соусом із кокосового молока, свіжих помідорів, часнику, солодкого перцю і зелені. Потім тарілку посипають місцевими прянощами і додають рис або боби.
- Пастелон де платанос – запіканка. Готують із бананового тіста з начинкою з риби, м’яса, морепродуктів, бататів із різними соусами. Дуже ситна страва, яку подають і у вуличних кафе, і в дорогих ресторанах.
- Локріо – домініканський варіант паельї. Рис готують на кокосовому молоці, додають аніс, часник і гострий перець, подають зі шматочками м’яса або курки.
Закуски
- Гуанімес – незвичайний вуличний перекус. З кукурудзяного борошна і м’яса або морепродуктів роблять начинку, додають прянощі та горіхи, і загортають у бананове листя. Є і солодкий варіант страви – з бананового пюре з кокосовими вершками, з корицею, медом і анісом.
- Кукурудзяні коржі – популярна пляжна закуска. З кукурудзяного борошна, спецій і води замішують тісто, і смажать невеликі коржі в кокосовій олії. Виходять хрусткі шматочки тіста, ідеально до холодного пива або мінералки в літню спеку.
- Пескадо фріто – посмажені у фритюрі шматочки риби, які подають із хрустким кукурудзяним коржиком і свіжим стиглим авокадо.
Десерти
- Аррос кон лече – пудинг із солодкого рису або бананового пюре з молоком, корицею та соком цитрусових. Готову страву запікають порційно і посипають горіхами або банановими чіпсами.
- Донас – пампушки з тіста з мускатним горіхом, корицею та анісом смажать у киплячій олії при вас і подають, посипавши цукровою пудрою, дуже смачно з кавою або гарячим шоколадом.
- Фрукти – головний десерт Домінікани! Обов’язково варто скуштувати смачнючі місцеві манго й ананаси, авокадо – просто тане в роті. А ще сапоте, мамон, нісперо, гранаділла, гуанабана, хагуа і багато інших екзотичних фруктів завжди є на столі у домініканців.
Напої
- Пиво – найпопулярніші сорти “Президенте”, “Сеніза”, “Богемія” і “Кіскейя”.
- Мальта Морена – солодкий напій, схожий на квас, готують у спосіб бродіння і змішують із молоком.
- Свіжовичавлені соки – обов’язково спробуйте в Домінікані натуральні соки, їх готують на вулиці та подають у великих склянках з льодом.
- Кава традиційно завершує трапезу, подають у невеликих чашечках зі склянкою холодної води.