Що їдять на Шрі-Ланці?

Як будь-якому європейцю, нам, кухня Шрі-Ланки екзотична і незрозуміла на перший погляд. Однак, це тільки так здається. У цій статті ми розповімо про найпоширеніші страви на острові, щоб ви нічого не забули спробувати.

Що їдять на Шрі-Ланці?

Сніданок: види

Що їдять на Шрі-Ланці?

Сніданок буває трьох видів:

  • “англійський” (яйце, тости, олія, джем, свіжовичавлений сік);
  • “місцевий” (рисовий пудинг, хоперс, яйце, добавки карі, свіжовичавлений сік);
  • “слав’янський” (гарячий суп, тости, олія, свіжовичавлений сік, чай).

 Перед подачею сніданку майже завжди цікавляться, хто як бажає яйця – варені, омлет чи яєчню. Сік завжди подають свіжим – папайя, ананас, банан, манго або мікс усього цього. Можна з льодом – на узбережжі лід якісний.

Національні страви

 Час познайомитися з національною кухнею. Різні страви можуть подаватися на обід або вечерю.

Стрінг хопперс (string hoppers)

Що їдять на Шрі-Ланці?

Тоненька вермішель із рисового борошна, приготована на парі.

Хопперс (hoppers)

Що їдять на Шрі-Ланці?

З того ж самого рідкого тіста для приготування вермішелі випікають млинці у вигляді чаші з хрусткими краями та м’яким центром – хоперс, які можна їсти з бананами або гострим соусом самбал, а якщо покласти в центр яйце – вийде ланкійська яєчня. Випікають їх у спеціальній пательні, яка має вигляд глибокої чашки (маленький вок). Хопперс дуже дешеві, проте смачні.

Роти

Що їдять на Шрі-Ланці?

Роті – дуже проста в приготуванні їжа, яку подають як у більшості ресторанів, так і повсюдно продають на вулицях. Виглядає роті як млинець, але все ж таки більше схожий на плаский хліб, замішують його схожим чином як тісто для піци. Роті подають на десерт із фруктами або розтопленим шоколадом, а також як основну страву – з рибою або овочами. Їх їдять у будь-який час дня.

Котту роті

Що їдять на Шрі-Ланці?

Усім туристам обов’язково потрібно скуштувати котту, про цю страву кажуть “якщо ти не скуштував котту, ти не скуштував Шрі-Ланку”. Готують його на вогні з рубаних овочів з додаванням яєць, м’яса або риби і додають рубані коржі роті. З котту потрібно бути обережним, страва іноді може бути вкрай гострою.

Кокосовий самбол

Що їдять на Шрі-Ланці?

Ще одна дуже гостра, ароматна і при цьому дуже популярна традиційна страва – пів-самбол або кокосовий самбол. Складається страва з перетертого кокоса, червоного перцю чилі, лимона, цибулі, соку лайма і мальдівської риби (сушений тунець). Їдять пів-самбол зазвичай із рисом або з хопперсом на сніданок чи з каррі на обід або вечерю.

Спрінг-роли (spring rolls)

Що їдять на Шрі-Ланці?

Традиційна азіатська страва. Стрінг роли являють собою загорнутий млинець із рисового борошна, обсмажені овочі та скляна вермішель. Начинка буває різна – різні морепродукти або овочі. Готовий рулетик обсмажується у фритюрі.

Йогурт (Buffalo/cow curd pot)

Що їдять на Шрі-Ланці?

Звичний для нас йогурт у Шрі-Ланці готують як з молока корів, так і буйволиць, і продають у глиняних горщиках, де він чудово зберігається навіть без холодильника. Цей йогурт можна купити в магазині або в кафе замовити, як десерт (але не в кожному). Самі ланкійці люблять їсти йогурт, як десерт, з медом.

Каррі

Що їдять на Шрі-Ланці?

Що таке каррі (rice & curry)? Яких тільки відповідей від новоприбулих на Шрі-Ланку туристів не почуєш. Це курка в гострому соусі. Це приправа. Це індійські спеції… Усе правильно, але карі, яке є в меню кожного закладу і яким харчується все місцеве населення острова, – це рис із різними добавками. Карі для ланкійців – не одна страва, а ціла група страв – із риби, м’яса, різноманітних море-продуктів, птиці, овочів, бобових і фруктів та рису. Замовляючи карі, будьте готові, що вам принесуть величезну миску відвареного рису і 5-6 мисочок всіляких добавок і соусів. Це поширена страва на вечерю.

Місцеві фрукти

  На острові велика кількість екзотичних фруктів. Продаються вони скрізь і коштують менше 1$ за кілограм.

  • Авокадо – приблизно 70 рупій/кг.
  • Ананаси – приблизно 70 рупій/кг.
  • Банани – приблизно 70 рупій/кг.
  • Манго – приблизно 200 рупій/кг.
  • Кавуни – приблизно 50 рупій/кг.
Що їдять на Шрі-Ланці?

Зверніть увагу на жовтий королівський кокос (king coconut). Смак дуже свіжий. Після випивання, кокос розколюють навпіл (попросіть продавця, за це не беруть додаткової плати) – усередині м’якуш шалено ніжний і смачний. Для того, щоб її з’їсти, роблять “ложечку” з боковини кокоса, нею і вишкрібають м’якоть.

Морепродукти

Що їдять на Шрі-Ланці?

Різноманітні сорти риби, краби, креветки “джамбо” і лобстери… Що тут ще додати. Хіба що, тільки те, що все це свіжовиловлене і в багато разів дешевше, ніж у нас.

Напої

Що їдять на Шрі-Ланці?

Зрозуміло, серед основних напоїв на острові – цейлонський чорний чай (з молоком чи без – на ваш смак). За колоніальною традицією чай подають у порцеляновому посуді. Він тут вище всяких похвал.

А ось натуральна кава на Шрі-Ланці доволі посередня (її довго кип’ятять, і вона втрачає аромат), хоча стандартну розчинну або еспресо приготують у будь-якому ресторані чи кафе. До слова, розчинна кава (в усьому меню вона фігурує як Нескафе) коштує дорожче за натуральну каву. Особливості національного менталітету.

Що їдять на Шрі-Ланці?

Заслуговує на увагу освіжаючий напій на основі імбиру – так званий “ginger beer”. Хоч він і зветься пивом, у ньому ні грама спирту, зате на смак – пікантно-пекучий.

Основним алкогольним напоєм є кокосовий самогон “арак”, найкраще з араку робити коктейль з Джинджіреллою (Ginger ale – імбирний ель) та содовою водою; можна скуштувати місцеве пиво марок “Lion” та “Three coins”. Вигідно їх можна придбати в спеціалізованих магазинах із продажу спиртного чи супермаркетах.  

Поділитися