Шоппінг на Шрі-Ланці: що привезти?
Вибір туру на Шрі-Ланку: з чого почати?
Курорти Шрі-Ланки: де краще відпочити?
Відпочинок у Шрі-Ланці: навіщо їхати?
Відпочинок на Шрі-Ланці: коли їхати?
Валюта та гроші на Шрі-Ланці
Погода на Шрі-Ланці
Транспорт на Шрі-Ланці
Екстрені контакти на Шрі-Ланці
Митниця & Tax Free на Шрі-Ланці
Віза на Шрі-Ланку
Шрі-Ланка: ціни
Які популярні страви на Шрі-Ланці? Особливості кухні Шрі-Ланки. Що варто скуштувати?
Кухня Шрі-Ланки — це поєднання яскравих ароматів, пряних спецій і тропічних інгредієнтів. Вона поєднує впливи Індії, Малайзії, арабських країн і колоніальної Європи, створюючи унікальний смак, який запам’ятовується надовго.
Основу місцевої гастрономії складають рис, карі, кокос і морепродукти. Кожна страва має свій аромат, а спеції — головний секрет кулінарної майстерності.
Час познайомитися з національною кухнею. Різні страви можуть подаватися на обід або вечерю:
Тоненька вермішель із рисового борошна, приготована на парі.
З того ж самого рідкого тіста для приготування вермішелі випікають млинці у вигляді чаші з хрусткими краями та м’яким центром – хоперс, які можна їсти з бананами або гострим соусом самбал, а якщо покласти в центр яйце – вийде ланкійська яєчня. Випікають їх у спеціальній пательні, яка має вигляд глибокої чашки (маленький вок). Хопперс дуже дешеві, проте смачні.
Роті – дуже проста в приготуванні їжа, яку подають як у більшості ресторанів, так і повсюдно продають на вулицях. Виглядає роті як млинець, але все ж таки більше схожий на плаский хліб, замішують його схожим чином як тісто для піци. Роті подають на десерт із фруктами або розтопленим шоколадом, а також як основну страву – з рибою або овочами. Їх їдять у будь-який час дня.
Усім туристам обов’язково потрібно скуштувати котту, про цю страву кажуть “якщо ти не скуштував котту, ти не скуштував Шрі-Ланку”. Готують його на вогні з рубаних овочів з додаванням яєць, м’яса або риби і додають рубані коржі роті. З котту потрібно бути обережним, страва іноді може бути вкрай гострою.
Ще одна дуже гостра, ароматна і при цьому дуже популярна традиційна страва – пів-самбол або кокосовий самбол. Складається страва з перетертого кокоса, червоного перцю чилі, лимона, цибулі, соку лайма і мальдівської риби (сушений тунець). Їдять пів-самбол зазвичай із рисом або з хопперсом на сніданок чи з каррі на обід або вечерю.
Традиційна азіатська страва. Стрінг роли являють собою загорнутий млинець із рисового борошна, обсмажені овочі та скляна вермішель. Начинка буває різна – різні морепродукти або овочі. Готовий рулетик обсмажується у фритюрі.
Звичний для нас йогурт у Шрі-Ланці готують як з молока корів, так і буйволиць, і продають у глиняних горщиках, де він чудово зберігається навіть без холодильника. Цей йогурт можна купити в магазині або в кафе замовити, як десерт (але не в кожному). Самі ланкійці люблять їсти йогурт, як десерт, з медом.
Шрі-ланкійська кухня славиться своїми спеціями — куркумою, корицею, кардамоном, гвоздикою та перцем. Їжа тут завжди ароматна, іноді гостра, але надзвичайно смачна.
У кожному регіоні країни страви мають свої особливості: на узбережжі переважають морепродукти, у центральних районах — овочі та карі.
Яких тільки відповідей від новоприбулих на Шрі-Ланку туристів не почуєш. Це курка в гострому соусі. Це приправа. Це індійські спеції… Усе правильно, але карі, яке є в меню кожного закладу і яким харчується все місцеве населення острова, – це рис із різними добавками. Карі для ланкійців – не одна страва, а ціла група страв – із риби, м’яса, різноманітних море-продуктів, птиці, овочів, бобових і фруктів та рису. Замовляючи карі, будьте готові, що вам принесуть величезну миску відвареного рису і 5-6 мисочок всіляких добавок і соусів. Це поширена страва на вечерю.
Не менш популярні тропічні фрукти: манго, ананаси, папая, банани та королівський кокос — справжній символ Шрі-Ланки. На острові велика кількість екзотичних фруктів. Продаються вони скрізь і коштують менше 1$ за кілограм.
Зверніть увагу на жовтий королівський кокос (king coconut). Смак дуже свіжий. Після випивання, кокос розколюють навпіл (попросіть продавця, за це не беруть додаткової плати) – усередині м’якуш шалено ніжний і смачний. Для того, щоб її з’їсти, роблять “ложечку” з боковини кокоса, нею і вишкрібають м’якоть.
Різноманітні сорти риби, краби, креветки “джамбо” і лобстери… Що тут ще додати. Хіба що, тільки те, що все це свіжовиловлене і в багато разів дешевше, ніж у нас.
Зрозуміло, серед основних напоїв на острові – цейлонський чорний чай (з молоком чи без – на ваш смак). За колоніальною традицією чай подають у порцеляновому посуді. Він тут вище всяких похвал.
А ось натуральна кава на Шрі-Ланці доволі посередня (її довго кип’ятять, і вона втрачає аромат), хоча стандартну розчинну або еспресо приготують у будь-якому ресторані чи кафе. До слова, розчинна кава (в усьому меню вона фігурує як Нескафе) коштує дорожче за натуральну каву. Особливості національного менталітету.
Заслуговує на увагу освіжаючий напій на основі імбиру – так званий “ginger beer”. Хоч він і зветься пивом, у ньому ні грама спирту, зате на смак – пікантно-пекучий.
Основним алкогольним напоєм є кокосовий самогон “арак”, найкраще з араку робити коктейль з Джинджіреллою (Ginger ale – імбирний ель) та содовою водою; можна скуштувати місцеве пиво марок “Lion” та “Three coins”. Вигідно їх можна придбати в спеціалізованих магазинах із продажу спиртного чи супермаркетах.
Їжа на Шрі-Ланці — це не просто харчування, а ритуал гостинності. Туристи можуть насолодитися автентичними стравами у вуличних кафе або спробувати вишукані делікатеси у ресторанах курортів.
Обов'язково варто скуштувати: