Осінь є чудовим часом для гастрономічних подорожей завдяки врожайним ярмаркам і фестивалям. Прованс у Франції, Тоскана в Італії, Каталонія в Іспанії, Тбілісі в Грузії та Стамбул у Туреччині пропонують унікальні кулінарні враження, від ситних домашніх страв до вишуканих вин і морепродуктів. Кожен з цих регіонів відомий своїми особливими делікатесами, що задовольнять будь-якого гурмана.
Осінь, мабуть, найкраща пора року, щоб вирушити в подорож тим, хто любить смачну їжу. Саме восени розпочинається збирання врожаю, тож фермерські ярмарки стають особливо цікавими та багатими на різноманітні продукти. У вересні – це фрукти та овочі, а от у середині осені можна потрапити на свята вина, оливкової олії та трюфелів. Розповідаємо куди варто їхати, якщо хочеться скуштувати все найсмачніше.
Багатьом туристам Прованс знайомий насамперед завдяки лавандовим полям. Однак, мало хто знає, що Провас – це насамперед гастрономічна провінція Франції. Якщо в Парижі вас пригостять вишуканими стравами кухарів Мішлен, то в Провансі готують більш ситну, домашню їжу. Взимку тут запікають м’ясо та готують різноманітні рагу, а от восени тут варто куштувати фірмовий рататуй та мариновані оливки. Також, Прованс – це ще й Лазурний берег, тому страви з морепродуктів тут готують чудово. Ну, і не варто забувати про вино. У Провансі насамперед варто скуштувати рожеві вина, саме тут вони вдаються найкраще, але любителям червоного та білого вина буде що скуштувати й купити у свою колекцію.
Якщо Прованс ще не у всіх асоціюється зі смачною їжею, то Тоскана відома саме тим, що вважається головним кулінарним куточком Італії. Саме тут виробляють найсмачнішу пасту і знамените вино К’янті. У Провансі особливе ставлення до хліба, італійці можуть їсти його просто вмочуючи в оливкову олію. Також дуже рекомендуємо спробувати тут стейк по-флорентійськи, мінімальний його розмір може бути лише від 450г, тож замовляти таку страву сміливо можна на двох. Взагалі в Тоскані порції дуже щедрі, а страви дуже смачні, тож будь-який гурман залишиться в захваті.
Іспанська кухня не така популярна, як італійська або французька, але паелья, хамон і тапас уже встигли завоювати серця мільйона гурманів по всьому світу. В Каталонію варто їздити, щоб поїсти морепродукти, їх тут багато і їх чудово готують. Також у Каталонії люблять різні соуси та поєднання. Наприклад, варто спробувати тут курча в шоколаді.
Грузинська кухня славиться своєю ситністю і гостинністю. Якщо приходите в гості, то точно голодними не підете, а на столі буде м’ясо, сири, закуски, овочі та смачне домашнє вино. Хачапурі, сациві, курчата тапака, шашлик, сулугуні та багато-багато іншого, чим порадує Грузія. Усе тут готують із душею і достатком спецій.
Туристам, які приїжджають до Туреччини на “Все включено” рідко вдається спробувати справжню турецьку кухню. А вона одна з найцікавіших і найрізноманітніших у світі. Тільки кебабів у них десяток видів, а закусками на сніданок зазвичай заставлений весь стіл. У Стамбулі роблять найсмачніші східні солодощі, а турецький йогурт навіть прописують як ліки. Тому туристи, які приїжджають до Стамбула, будуть просто в захваті від розмаїття страв і смакових відчуттів.