Напевно, найкраще місце на Землі для будь-якого гурмана – це Італія. А якщо окрім смачної їжі вам хочеться ще й збагатити себе знаннями щодо найкращих сирів, вин і пасти, то приїжджайте до Парми. Цей регіон як ніякий інший відомий своїми оригінальними стравами. Наприклад, справжній сир Пармезан виробляють саме тут і ніде більше! Теж саме стосується чудової пармської шинки. Вже мовчимо про дуже смачну пасту і вина. У Пармі є цілих 5 музеїв, які присвячені їжі і відвідати їх варто неодмінно – це музей вина, музей сиру, музей пасти, музей пармської шинки і музей томатів. Кожен із цих музеїв розповідає історію продуктів, їхнього виробництва та проводить обов’язкову дегустацію!
Якщо смачною італійською їжею вас не здивувати і ви хочете чогось по-справжньому незвичайного, то прямуйте до Швеції. Там відкрили найбільш незвичайний музей їжі, який тільки можна собі уявити. Проте вся їжа, представлена як експонати, їстівна і кимось дуже улюблена. Майже всі страви можна спробувати, якщо не збентежить їхній запах і зовнішній вигляд. Поруч із деякими експонатами висять таблички “Будь ласка, торкайтеся”.
За право називати своєю стравою картоплю фрі бореться не одна країна, але бельгійці пішли на відчайдушні заходи і надіслали офіційний запит до ЮНЕСКО з проханням офіційно присудити страві статус нематеріальної культурної спадщини. А поки точаться суперечки, музей картоплі фрі вже існує в Бругге. Він розташований в унікальній будівлі, яка була побудована в 14 столітті і тут є абсолютно все, що ви хотіли дізнатися про цю страву. Гостей навіть навчать готувати картоплю фрі в домашніх умовах і неодмінно пригостять.
Не тільки Італія знаменита своїми сирами. Якщо ви будете в Голландії, то неодмінно відвідайте Алкмар. Саме тут розташований один із найцікавіших музеїв із сиром. Побудували його ще в 14 столітті. У виставкових залах можна побачити найцікавіші пристосування, якими користувалися люди, щоб приготувати сир вручну. А ще тут є ціла колекція жіночого одягу минулих епох, яка переносить вас на кілька століть назад. Але не тільки музей цікавий відвідувачам. У теплу пору року на ринку Алкмара влаштовують феєричне дійство. Сюди з’їжджаються найкращі сировари з усього регіону, представляючи свою продукцію. Кожну сирну головку зважують і влаштовують торги.
Навіть якщо ви не великий любитель локшини швидкого приготування, після цього музею ви поглянете на неї зовсім по-іншому! У цьому музеї зібрана локшина з усіх куточків світу різних смаків і форм. А для тих, хто хоче чогось незвичайного, є навіть спеціальна кімната, де ви зможете приготувати локшину саме за своїм рецептом і отримати її в стаканчику. Класний сувенір із подорожі, погодьтеся.
Берлін завжди дивував несподіваними музеями і хостелами, а ось музею найулюбленіших їх ласощів смажених сосисок не було. Ситуацію виправили 2009 року і створили невеликий музей. Музей розбитий на п’ять секцій, які присвячені створенню цієї популярної закуски, окрема секція – у спецій і приправ. У музеї можна дізнатися про винахідницю смажених ковбасок і переглянути сцени, в яких присутні різні закуски. Усередині музей смаженої ковбаски карі має оригінальний дизайн: зі стелі на відвідувачів звисають червоні краплі кетчупу, дивани зроблені у формі сосиски, у залі встановлено поролонову картоплю-фрі, яка “обіймається” зі смаженою ковбаскою. У спеціальному відділенні можна спробувати приготувати ковбаски самостійно, тут же розповідають про різні спеції та приправи, якими заправляють страви.
Музей “Аліментаріум” створений у Веве компанією Nestlé 1985 року, присвячений різним аспектам харчування. Музей має у своєму розпорядженні постійну експозицію, що відображає процеси виробництва, переробки та торгівлі їжею в рамках чотирьох основних сюжетів: приготування їжі, прийом їжі, купівля продуктів і травлення. Також у будівлі музею влаштована справжня кухня, обладнанню якої можуть позаздрити успішні ресторани. Тут кухарі дають майстер-класи, проводять дегустації страв.
Любите гриби? Франції є чим вас здивувати. У Долині Луари, селищі Сент Ілер Сент Флоран розташований музей, де зібрано цілих 500 видів грибів. Деякі з них особливо цінні та дуже рідкісні. Місць, де вирощують такі делікатеси, на планеті дуже мало, адже це дуже кропітка робота. Окрім того, що ви зможете з ними познайомитися та дізнатися більше, тут є зал, де їх вирощують.
Можливо, ви здивуєтеся, але традиційні закуски корейців – це не морквина по-корейськи та інші делікатеси, які продають на наших ринках, а саме кімчі! Кімчі справжнє надбання корейців і їдять вони його на сніданок, обід і вечерю. Тому не дивно, що в Сеулі заснували музей кімчі. Треба зауважити, що ця страва хоч і має основний спосіб приготування, все ж має варіації, як і український борщ. У музеї можна побачити найрізноманітніші експонати дбайливо зібрані з усіх куточків країни, а деякі види кімчі здивують навіть самих корейців. Крім того, у музеї є бібліотека, присвячена кімчі та спеціальний дегустаційний зал, звідки ще жоден турист не виходив голодним.
Знаменитий сендвіч був створений 50 років тому Джимом Делігатті (Jim Delligatti), одним із засновників мережі ресторанів швидкого харчування McDonald’s. Він же відкрив музей десять років тому з нагоди 40-річчя від дня створення біг-мака. За словами сина Делігатті, він так любив біг-маки, що їв їх щотижня. На здоров’ї Джима це позначилося вельми позитивно – він прожив 98 років. Біля будівлі музею встановлено скульптурну споруду найбільшого у світі Біг-Маку заввишки 13 футів, а також сотні пам’ятних артефактів та експонатів, присвячених диво-бутерброду. На території музею обладнано великий дитячий майданчик і, звісно ж, McDonald’s.