Подорожі – це не лише можливість побачити нові місця, але й шанс зануритися у світ нових смаків та ароматів. Кожна країна має свої кулінарні традиції, які відображають її культуру та історію. Від багетів у Парижі до йогуртів у Туреччині, від трав'яного чаю мате у Південній Америці до традиційних австрійських страв, кожна кухня світу може запропонувати щось особливе. У цій статті ми розповімо вам про деякі кулінарні тонкощі та поради для подорожей, які допоможуть вам отримати максимум задоволення від кожного прийому їжі під час ваших пригод. Зробіть глибокий вдих і вирушайте з нами у гастрономічну подорож світом!
Перше, чого вчать у кулінарній академії – відчувати смаки та запахи. Тож щоб краще сконцентруватися, радимо перед кожним прийомом їжі робити глибокий вдих. Це допоможе зосередиться на їжі, на ароматах і смакових відчуттях. Прекрасна порада мандрівникам, адже дуже часто після довгих прогулянок ми просто накидаємося на їжу, не встигаючи усвідомити її особливості.
Річ у тім, що до паризьких пекарень хліб привозять 2 рази на день – о 8 ранку і о 4 годині дня. Саме в цей час варто відвідувати пекарні, щоб дізнатися смак справжнього французького багета з хрусткою скоринкою і м’якою серединою.
Для того, щоб легше перенести висоту гір у Південній Америці в готелях залишають листя коки, але його запах і смак просто жахливі. У цьому разі підійдуть свічки із запахом імбиру, вони приємно пахнуть і теж чудово допомагають. Якщо немає свічок, можна пити і чай мате, який дуже популярний у цьому регіоні.
У подорожі завжди хочеться скуштувати смачну їжу, але місця, які дуже популярні у туристів зазвичай дорогі. У цьому випадку допоможуть місцеві жителі. Просто запитайте: “Una piccola trattoria discrete?”, що означає “Підкажіть невелику та доступну тратторію”. Особливо це необхідно в туристичних містах на кшталт Риму та Флоренції, де дуже багато туристів. Це допоможе вам суттєво зекономити та дуже смачно поїсти.
В Іспанії дуже популярні тапас-бари із закусками та випивкою. Саме їх дуже люблять іспанці і ходять у такі заклади для зустрічей із друзями. Замовляють вони зазвичай пиво словами “уна канья”, що означає один келих пива.
Словом “Buschenschank” називають ресторани та кафе, в яких подають усе з продуктів власного виробництва. Вино, сир, масло, хліб, овочі та фрукти – все це роблять фермери і продають у затишних кафешках.
Якщо ви подорожуєте Ісландією, завжди замовляйте столик у ресторані, інакше наступний заклад можна шукати ще 40 хвилин. Ісландці практично не їдять удома, тому на вечерю, всі кафе і ресторани зазвичай забиті вщерть. Особливо це важливо влітку, коли тут туристичний сезон.
Дуже популярні в Європі та на островах лотки з нарізаними фруктами. Дуже часто до вечора можна купити ці стаканчики за зниженою ціною. Але все ж подумайте скільки бактерій може бути в цих фруктах, особливо в спекотні дні. Тому просіть порізати фрукти при вас і тоді ви будете впевнені в їхній свіжості.
Якщо ви думали, що в Туреччині треба куштувати солодощі – пахлаву, рахат лукум та інше, то це далеко не так. Річ у тім, що в Туреччині йогурт вважають найкориснішим продуктом. Багато турків з’їдають ложечку йогурту перед сном і натщесерце, щоб позбутися проблем із травленням. У турецькому йогурті містяться пробіотики, кальцій та інші корисні для здоров’я мікроелементи. Турецький йогурт навіть прописують лікарі для лікування хвороб шкт.
Італійці звикли пити капучино з бріошею на сніданок, тому для них дуже дивно, що хтось замовляє цей напій в обід, а тим паче ввечері. У великих туристичних містах, найімовірніше, ваше прохання виконають, хоч і з невдоволенням, а ось десь у невеликому містечку будьте готові, що зламається кавомашина або вам просто напряму відмовлять у цьому проханні.