Памʼятки Шрі-Ланки
Кухня Шрі-Ланки
Аюрведа на Шрі-Ланці
Нічне життя на Шрі-Ланці
Молодіжний відпочинок на Шрі-Ланці
Відпочинок на Шрі-Ланці з дітьми
Екскурсії на Шрі-Ланці
Шоппінг на Шрі-Ланці: що привезти?
Вибір туру на Шрі-Ланку: з чого почати?
Курорти Шрі-Ланки
Відпочинок у Шрі-Ланці: навіщо їхати?
Відпочинок на Шрі-Ланці: коли їхати?
Як будь-якому європейцю, нам, кухня Шрі-Ланки екзотична і незрозуміла на перший погляд. Однак, це тільки так здається. У цій статті ми розповімо про найпоширеніші страви на острові, щоб ви нічого не забули спробувати.
Сніданок буває трьох видів:
Перед подачею сніданку майже завжди цікавляться, хто як бажає яйця – варені, омлет чи яєчню. Сік завжди подають свіжим – папайя, ананас, банан, манго або мікс усього цього. Можна з льодом – на узбережжі лід якісний.
Час познайомитися з національною кухнею. Різні страви можуть подаватися на обід або вечерю.
Тоненька вермішель із рисового борошна, приготована на парі.
З того ж самого рідкого тіста для приготування вермішелі випікають млинці у вигляді чаші з хрусткими краями та м’яким центром – хоперс, які можна їсти з бананами або гострим соусом самбал, а якщо покласти в центр яйце – вийде ланкійська яєчня. Випікають їх у спеціальній пательні, яка має вигляд глибокої чашки (маленький вок). Хопперс дуже дешеві, проте смачні.
Роті – дуже проста в приготуванні їжа, яку подають як у більшості ресторанів, так і повсюдно продають на вулицях. Виглядає роті як млинець, але все ж таки більше схожий на плаский хліб, замішують його схожим чином як тісто для піци. Роті подають на десерт із фруктами або розтопленим шоколадом, а також як основну страву – з рибою або овочами. Їх їдять у будь-який час дня.
Усім туристам обов’язково потрібно скуштувати котту, про цю страву кажуть “якщо ти не скуштував котту, ти не скуштував Шрі-Ланку”. Готують його на вогні з рубаних овочів з додаванням яєць, м’яса або риби і додають рубані коржі роті. З котту потрібно бути обережним, страва іноді може бути вкрай гострою.
Ще одна дуже гостра, ароматна і при цьому дуже популярна традиційна страва – пів-самбол або кокосовий самбол. Складається страва з перетертого кокоса, червоного перцю чилі, лимона, цибулі, соку лайма і мальдівської риби (сушений тунець). Їдять пів-самбол зазвичай із рисом або з хопперсом на сніданок чи з каррі на обід або вечерю.
Традиційна азіатська страва. Стрінг роли являють собою загорнутий млинець із рисового борошна, обсмажені овочі та скляна вермішель. Начинка буває різна – різні морепродукти або овочі. Готовий рулетик обсмажується у фритюрі.
Звичний для нас йогурт у Шрі-Ланці готують як з молока корів, так і буйволиць, і продають у глиняних горщиках, де він чудово зберігається навіть без холодильника. Цей йогурт можна купити в магазині або в кафе замовити, як десерт (але не в кожному). Самі ланкійці люблять їсти йогурт, як десерт, з медом.
Що таке каррі (rice & curry)? Яких тільки відповідей від новоприбулих на Шрі-Ланку туристів не почуєш. Це курка в гострому соусі. Це приправа. Це індійські спеції… Усе правильно, але карі, яке є в меню кожного закладу і яким харчується все місцеве населення острова, – це рис із різними добавками. Карі для ланкійців – не одна страва, а ціла група страв – із риби, м’яса, різноманітних море-продуктів, птиці, овочів, бобових і фруктів та рису. Замовляючи карі, будьте готові, що вам принесуть величезну миску відвареного рису і 5-6 мисочок всіляких добавок і соусів. Це поширена страва на вечерю.
На острові велика кількість екзотичних фруктів. Продаються вони скрізь і коштують менше 1$ за кілограм.
Зверніть увагу на жовтий королівський кокос (king coconut). Смак дуже свіжий. Після випивання, кокос розколюють навпіл (попросіть продавця, за це не беруть додаткової плати) – усередині м’якуш шалено ніжний і смачний. Для того, щоб її з’їсти, роблять “ложечку” з боковини кокоса, нею і вишкрібають м’якоть.
Різноманітні сорти риби, краби, креветки “джамбо” і лобстери… Що тут ще додати. Хіба що, тільки те, що все це свіжовиловлене і в багато разів дешевше, ніж у нас.
Зрозуміло, серед основних напоїв на острові – цейлонський чорний чай (з молоком чи без – на ваш смак). За колоніальною традицією чай подають у порцеляновому посуді. Він тут вище всяких похвал.
А ось натуральна кава на Шрі-Ланці доволі посередня (її довго кип’ятять, і вона втрачає аромат), хоча стандартну розчинну або еспресо приготують у будь-якому ресторані чи кафе. До слова, розчинна кава (в усьому меню вона фігурує як Нескафе) коштує дорожче за натуральну каву. Особливості національного менталітету.
Заслуговує на увагу освіжаючий напій на основі імбиру – так званий “ginger beer”. Хоч він і зветься пивом, у ньому ні грама спирту, зате на смак – пікантно-пекучий.
Основним алкогольним напоєм є кокосовий самогон “арак”, найкраще з араку робити коктейль з Джинджіреллою (Ginger ale – імбирний ель) та содовою водою; можна скуштувати місцеве пиво марок “Lion” та “Three coins”. Вигідно їх можна придбати в спеціалізованих магазинах із продажу спиртного чи супермаркетах.