У Чорногорії можна спробувати різноманітні національні страви, такі як вешалиця, ражньїчі, чевапчичі, пршут, сарма та мусака, а також фруктові настоянки, вина та місцеве пиво. Ціни в кафе і ресторанах відносно помірні, проте готувати самостійно вийде дешевше - в супермаркетах можна знайти свіжі продукти за доступними цінами. На курортах є багато хороших ресторанів різних цінових категорій, де можна поїсти смачно і отримати якісне обслуговування.
У Чорногорії, як і в усій Європі, найчастіше готелі пропонують харчування за системою “Сніданки”. Якщо ж ви живете не в готелі, а знімаєте віллу, тоді готувати вам, найімовірніше, доведеться самостійно (деякі вілли пропонують “Сніданки”, але їх не так вже й багато). Тому питання про те, де і чим харчуватися в Чорногорії, вельми актуальне. Сьогодні знайдемо на нього відповідь…
Найпопулярнішою національною стравою Чорногорії є вешалиця. Це відбивні з пікантною начинкою, приготовані на грилі. Також популярні ражньїчі – шашлики з телятини і свинини та ковбаски чевапчичі. Не можна не спробувати свинячий окіст, копчений на вугіллі, а після в’ялений на вітрі – пршут. До речі, ця страва також досить популярна в Хорватії та Сербії.Характерною рисою чорногорської кухні є досить часте вживання сиру різних сортів. Якщо ви веган або вегетаріанець, обов’язково скуштуйте сарму (крихітні голубці з капустяного або виноградного листя, начинка може бути як з, так і без м’яса) і мусаку (овочева запіканка).Цінителі морепродуктів оцінять япраке – короп, запечений у вершках, національну юшку рибля чорба та страву з мідій попеке.
Національним напоєм є пиво Нікшичко, яке першою і єдиною пивоварнею в Чорногорії PivaraTrebjesa починаючи з 1896 року! Не можна не згадати чорногорську фруктову настоянку ракію, яку рекомендується використовувати як аперитив з волоським горіхом і чорносливом. У Чорногорії виготовляють дуже смачні вина, які мають свою характерну рису: найбільше тут виробляють кріплені та сухі їхні види. Найпопулярнішими вважаються Krstac і Vranac.
Вивчивши ціни різних кафе і ресторанів, ми склали такий прайс-лист:
Середні ціни в кафе Чорногорії на 1 особу:
Середні ціни в ресторані Чорногорії на 1 людину:
Напої:
Якщо ви хочете ситно, смачно і бюджетно поїсти, радимо шукати заклади, де подають комплексні обіди. Так, гуляш або куряче філе з рисом обійдуться вам приблизно у 3€..
На курортах Чорногорії досить велика кількість різноманітних ресторанів. І для того, щоб полегшити вам нелегкий вибір місця, де можна смачно поїсти та отримати якісне обслуговування ми знайшли найцікавіші варіанти.
У Будві найкращими ресторанами є Lim та Conoba Bocun. У Lim ви отримаєте якісне обслуговування та великі й смачні порції. Сімейний ресторан Conoba Bocun відрізняється особливою домашньою атмосферою. Кухня тут не менш смачна і обслуговування також на рівні.
Якщо ви відпочиваєте в Которі, рекомендуємо відвідати Galion, який розташований прямо на березі бухти. Це заклад преміум-класу: ціни високі і, як правило, відвідують його тільки забезпечені іноземці та світські яхтсмени. З бюджетних закладів найкращою визнана піцерія Pizzeria Pronto. Тут за 2€ можна придбати великий шматок смачної піци, приготованої максимально швидко. Одним із найкращих закладів у Подгориці вважається Hemera – це затишний ресторан у центрі столиці з демократичними цінами. Російськомовний персонал зустріне вас у ресторані Stara Kuca, де можна насолодитися смачним стейком.
Відпочиваючи в Герцег-Нові ви зможете смачно поїсти в ресторанах Konoba Feral і Tri Lipe. У першому подають відмінні страви з морепродуктів. А в другому на вас чекають усі національні страви Чорногорії! Обидва ресторани радують якісним обслуговуванням, великими порціями і доступними цінами.
Якщо ви плануєте готувати самостійно, вам необхідно розуміти вартість продуктів. Одразу зазначимо, що закуповуватися на місцевих ринках не варто! Ціни там найвищі. Найкращим варіантом будуть супермаркети типу Roda або Slavija.
Основні продукти:
Фрукти та овочі:
Напої: