Здавалося б, що може бути простіше вибрати кафе в незнайомому місті, але часом різноманітність закладів у місті така велика, що розбігаються очі. Як же серед усіх цих закладів вибрати хороший і не помилитися. Ділимося з вами маленькими хитрощами.
Якщо ви хочете заощадити, то це найкраща порада! Кава на площі Сан-Марко у Венеції обійдеться вам у 3 рази дорожче, ніж десь за кілька кварталів від неї. Найтуристичніші місця легко знайти в tripadvisor і foursquare. Але все ж, не радимо нехтувати їхніми рейтингами, можна приглянути один або парочку ресторанів, які вас особливо зацікавили. Може, ви давно мріяли відвідати знамените Кафе де Флор у Парижі, навіщо від цього відмовлятися?
Кожен ресторан створений для свого контингенту відвідувачів. Якщо всередині практично нікого немає, значить у ресторані завищені ціни або погана кухня. І те й інше туристам найкраще обходити стороною. А ось якщо в ресторані навпаки дуже людно і завдяки щасливому випадку залишився останній столик – ви знайшли правильне місце! Місцеві жителі завжди люблять місця, де не дорого і смачно годують.
Якщо ресторан має вигляд забігайлівки або прокуреного караоке, навряд чи тут варто чекати вишуканих страв і гарного сервісу. Найкраще, що вам подадуть – міцні напої та картоплю фрі. Хоча, бувають і винятки з правил, наприклад у Гонконзі є кілька недорогих забігайлівок, які відзначили критики путівника Мішлен. Також не радимо відвідувати заклади з помпезним інтер’єром і дорогим начинням. Тут або ви переплачуєте за інтер’єр, або всі ці дизайнерські рішення просто відволікають увагу від кухні невисокої якості.
Персоналу не обов’язково треба бути вишколеним до ідеалу, хіба що якщо це не ресторан трьох зірок Мішлен. Найкращий персонал це, коли до вас ставляться з привітністю і посмішкою, але при цьому і не намагаються продати вам хліб до піци. А ще краще, якщо офіціант добре знає меню і може щось порекомендувати від себе.
Лише в милому діснеївському мультику дозволено на кухні керувати маленькій мишці. Сумніваюся, що ви хотіли б, щоб якесь волохате звірятко чи інші не зовсім чисті речі торкалися ваших страв до вживання. Хорошим способом дізнатися, наскільки добре в ресторані з гігієною, є насамперед оглянути туалет, за ним одразу можна визначити, чи приділяється тут належна увага гігієні, чи варто обмежиться якимось напоєм у пляшці. Часто в таких ситуаціях приходять ресторани з відкритою кухнею. Так ви не тільки спостерігаєте за процесом, а й розумієте, що від вас нічого не приховують.
Меню має бути лаконічним і зрозумілим. Якщо тут можна знайти меню всіма можливими мовами, то, найімовірніше, в це місце часто заглядають туристи. Ще однією ознакою туристичного місця буде меню біля входу. Якщо у закладу хороша репутація і багато постійних клієнтів, вони можуть обійтися і без меню, написавши 5 позицій на дошці, а офіціант прийде і розповість, що смачного приготував їхній шеф-кухар. Хорошим запобіжним заходом буде залишити меню до розрахунку, часто недобросовісні ресторани можуть збільшити ціни в чеку, хоча в меню вони були зовсім іншими. Якщо ви залишите меню, у вас будуть незаперечні докази.
Ціни в закладі мають бути прийнятними, але не найдешевшими. Якщо вам пропонують стейк за смішною ціною, будьте готові, що він буде не найвищої якості. Теж саме, якщо вам подають щось звичайне за шалені гроші, наприклад, морозиво, тільки якщо його не роблять із додаванням харчового золота. Важливо звертати увагу не тільки на ціни, а й на порції. Буває, що в закладі невисокі ціни, але порції набагато менші, ніж у дорожчих закладах.