Чотири століття османського права та змішання різних культур залишили вплив на національну кухню та її традиції. Офіційна релігія – мусульманство, страви зі свинини тут не популярні. Але близькість двох морів дають можливість туристам скуштувати смачні страви з риби та морепродуктів. Албанська кухня взяла найкраще з балканської, арабської, грецької та середземноморської. Що обов’язково варто спробувати туристам в Албанії?
Особливості албанської кухні
- Любов до овочів і особливо до кукурудзи – відмінна риса місцевої кухні. Кукурудзяний хліб, різноманітні коржі та безліч страв із тушкованих овочів подають у всіх закладах
- Овече молоко – основа для приготування йогурту для холодних супів і десятків видів розсільного сиру, як і всюди на Балканах
- Приправи і прянощі – м’яту, чебрець, кардамон, суміші запашних перців тут додають до м’ясних і рибних страв, до супів і до випічки
Перші страви
- Supë Peshku – суп пешку, традиційна юшка із сібаса та морського окуня. Рибу готують у великому глиняному посуді, наприкінці приготування до рибного бульйону додають цукіні, моркву, цибулю і корінь селери, що надає супу насиченого солодкуватого смаку. А ось картоплю албанці в юшку не додають, подають юшку з булочкою bukë з пшеничного або кукурудзяного борошна.
- Tarator – таратор, холодний суп із йогурту. Ця страва популярна на Балканах і чудово освіжає в спеку. Натуральний домашній йогурт змішують із тертим свіжим огірком, додають горішки, сіль, суміш перців і мускатний горіх.
М’ясні страви
- Tavë Kosi – таве козі, запечене в горщику м’ясо. Шматочки баранини без кістки обсмажують, складають у горщик і щедро приправляють орегано і свіжим часником. Потім роблять омлет із йогурту та яєць і поливають зверху. Виходить м’ясо, що тане в роті, з гарніром із пишного омлету.
- Schumlek – счумлек, тушкована яловичина. Проста і дуже смачна страва, подають у всіх тавернах. Шматочки яловичини обсмажують із цибулею до рум’яної скоринки і тушкують у йогурті 1.5-2 години у великому казані. Подають із гарніром із зеленого горошку або з молодою відвареною картоплею.
Рибні страви
- Tave karkaleci me pana – креветки, запечені у вершковому соусі. Відварені креветки поливають лимонним соком, солять і посипають пряними травами. Заливають соусом із вершків і яєць і запікають у горщику.
- Gjuze и merluk – популярна біла риба. Готують на грилі, подають, поливаючи лимонним соком із гарніром із рису та тушкованих овочів.
Фастфуд
- Qofte – кефте, ковбаски з рубленого фаршу. Традиційну турецьку страву на Балканах готують по-особливому. Фарш із курки, телятини або баранини дрібно рубають ножем, додають різні спеції і смажать на решітці. Виходить соковита ковбаска, подають страву з гарніром із рису й овочів, із домашнім йогуртом і лавашем.
- Kukurech – кокореч, хот-дог із м’ясом і субпродуктами. Баранячі тельбухи та шматочки м’яса спочатку смажать на рожні у вигляді великої ковбаси, потім дрібно ріжуть. Подають у булочці зі смаженою цибулею, свіжими овочами та приправляють запашними травами.
- Byrek – бурек, випічка з листкового тіста з начинкою. Булочка з тонкого тіста з начинкою з м’ясного фаршу, розсільного сиру або овочів. Традиційна вулична їжа, яка продається на кожному кроці, подають зі стаканчиком холодного айрану.
Овочеві страви
- Speça me Gjize – спеца мі джиз, фаршировані перці. Страва, популярна на Балканах, нагадує наші голубці. Перці фарширують рисом із прянощами та домашнім сиром і запікають у духовці. Потім тушкують у казані в соусі з вершкового масла і перцю чилі. Подають зі шматочками свіжого хрусткого хліба, яким прийнято вимочувати гострий соус.
- Fegese – фегесе, овочеве рагу. Зелений і червоний солодкий перець, помідори, цибулю, сир і спеції змішують і тушкують до однорідної консистенції. Подають із домашніми коржами, які слід вмочати в рагу.
- Fasulet – квасоля. Квасолю тут дуже люблять, тушкують у горщиках із додаванням цибулі, томатів і пряних трав. Подають як гарнір або як окрему страву.
Десерти
- Kabuni – кабуні, рисовий пудинг. Рис обсмажують на вершковому маслі і потім варять у пряному несолоному бульйоні з баранини. Потім тушкують у казані з додаванням родзинок, і посипають гвоздикою, корицею і цукром. Подають пудинг холодним, посипавши солодкою крихтою і поливаючи варенням.
- Shendetli – шендетлі, бісквітний торт. Спробувати цей десерт ви зможете тільки в Албанії. Великий кекс печуть на міцній каві, у тісто додають багато вершкового масла, ваніль, горішки та цукати. Подають зі збитими вершками та варенням з ожини, білої черешні або шовковиці.
- Gliko — гліко, фруктовий мармелад. Фрукти в Албанії дозрівають двічі за сезон. З них готують чудові варення, конфітюри та, звісно, мармелад, який ріжуть шматочками і подають до кави та чаю.
Напої
- Boza – боза, традиційний напій, що нагадує квас. Готують із ферментованих кукурудзяних або пшеничних зерен із додаванням цукру. Потім проціджують і п’ють холодним, продається в кожному кафе і в пляшках у магазинах.
- Raki – ракія, фруктова горілка. Як і всюди на Балканах, традиційним напоєм стала ракія. Готують із різних фруктів, але переважно з винограду, міцність висока, 50%. Подають до гарячих м’ясних страв, наливаючи в маленькі стопки.
Молочні продукти
- Djathi – розсільні сири. Різновидів бринзи в Албанії багато. Кожен господар готує сир і за традиційним рецептом, і за своїм власним, додаючи прянощі та оливки.
- Gjiza – сир. Сир тут дуже смачний, є жирні та нежирні сорти. Його додають у начинку, випічку та їдять із домашнім варенням.