logo
Пошук турівСтокові туриГід по країнахБлогПро компанію
arrow_icon
arrow_icon
arrow_icon
logo

XO.UA — це найсучасніша в Україні система бронювання турів онлайн та найбільша в країні мережа з 400+ професіональних турагенцій.

Шукайте тури всіх популярних туроператорів на сайті, а бронюйте онлайн чи в офісі. Ви завжди отримуєте найширший вибір, турботу та гарантію мінімальної ціни.

social_mediasocial_mediasocial_mediasocial_media

Популярні напрямки

Тури в Єгипет

Тури в Туреччину

Тури в Болгарію

Тури в Грецію

Тури в Чорногорію

Тури в Туніс

Тури в Іспанію

Тури в Албанію

Тури в Хорватію

Тури в Італію

Туристам

Як забронювати тур?

Турагенції XO

Способи оплати

Подарункові сертифікати

Блог

Гід країнами

Компанія

Про нас

Відгуки

Вакансії

Відкрити турагенцію

Для ЗМІ

Контакти

ТОВ “АЛЬФА ІКС О”

м. Київ, вул. Хрещатик, 21

ЄДРПОУ 44495675

+380 (67) 846 86 25

Політика конфіденційності

Правила надання послуг

payment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_icon

Всі оплати захищено 256-бітним шифруванням

Пошук турівarrow_iconТури в Албаніюarrow_iconГідarrow_iconКухня Албанії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Албанії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівXO.UA

Кухня Албанії: що спробувати?

Які особливості албанської кухні? Що варто скуштувати в Албанії із супів, м’ясних і рибних страв? Які солодощі спробувати в Албанії? Які напої спробувати в Албанії?

Кухня Албанії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Албанії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівXO.UA

Чотири століття османського права та змішання різних культур залишили вплив на національну кухню та її традиції. Офіційна релігія – мусульманство, страви зі свинини тут не популярні. Але близькість двох морів дають можливість туристам скуштувати смачні страви з риби та морепродуктів. Албанська кухня взяла найкраще з балканської, арабської, грецької та середземноморської. Що обов’язково варто спробувати туристам в Албанії? 

Особливості албанської кухні

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Любов до овочів і особливо до кукурудзи – відмінна риса місцевої кухні. Кукурудзяний хліб, різноманітні коржі та безліч страв із тушкованих овочів подають у всіх закладах
  • Овече молоко – основа для приготування йогурту для холодних супів і десятків видів розсільного сиру, як і всюди на Балканах
  • Приправи і прянощі – м’яту, чебрець, кардамон, суміші запашних перців тут додають до м’ясних і рибних страв, до супів і до випічки

Перші страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Supë Peshku – суп пешку, традиційна юшка із сібаса та морського окуня. Рибу готують у великому глиняному посуді, наприкінці приготування до рибного бульйону додають цукіні, моркву, цибулю і корінь селери, що надає супу насиченого солодкуватого смаку. А ось картоплю албанці в юшку не додають, подають юшку з булочкою bukë з пшеничного або кукурудзяного борошна.
  • Tarator – таратор, холодний суп із йогурту. Ця страва популярна на Балканах і чудово освіжає в спеку. Натуральний домашній йогурт змішують із тертим свіжим огірком, додають горішки, сіль, суміш перців і мускатний горіх.

М’ясні страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Tavë Kosi – таве козі, запечене в горщику м’ясо. Шматочки баранини без кістки обсмажують, складають у горщик і щедро приправляють орегано і свіжим часником. Потім роблять омлет із йогурту та яєць і поливають зверху. Виходить м’ясо, що тане в роті, з гарніром із пишного омлету.
  • Schumlek – счумлек, тушкована яловичина. Проста і дуже смачна страва, подають у всіх тавернах. Шматочки яловичини обсмажують із цибулею до рум’яної скоринки і тушкують у йогурті 1.5-2 години у великому казані. Подають із гарніром із зеленого горошку або з молодою відвареною картоплею.

Рибні страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Tave karkaleci me pana – креветки, запечені у вершковому соусі. Відварені креветки поливають лимонним соком, солять і посипають пряними травами. Заливають соусом із вершків і яєць і запікають у горщику.
  • Gjuze и merluk – популярна біла риба. Готують на грилі, подають, поливаючи лимонним соком із гарніром із рису та тушкованих овочів.

Фастфуд

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Qofte – кефте, ковбаски з рубленого фаршу. Традиційну турецьку страву на Балканах готують по-особливому. Фарш із курки, телятини або баранини дрібно рубають ножем, додають різні спеції і смажать на решітці. Виходить соковита ковбаска, подають страву з гарніром із рису й овочів, із домашнім йогуртом і лавашем.
  • Kukurech – кокореч, хот-дог із м’ясом і субпродуктами. Баранячі тельбухи та шматочки м’яса спочатку смажать на рожні у вигляді великої ковбаси, потім дрібно ріжуть. Подають у булочці зі смаженою цибулею, свіжими овочами та приправляють запашними травами.
  • Byrek – бурек, випічка з листкового тіста з начинкою. Булочка з тонкого тіста з начинкою з м’ясного фаршу, розсільного сиру або овочів. Традиційна вулична їжа, яка продається на кожному кроці, подають зі стаканчиком холодного айрану.

Овочеві страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Speça me Gjize – спеца мі джиз, фаршировані перці. Страва, популярна на Балканах, нагадує наші голубці. Перці фарширують рисом із прянощами та домашнім сиром і запікають у духовці. Потім тушкують у казані в соусі з вершкового масла і перцю чилі. Подають зі шматочками свіжого хрусткого хліба, яким прийнято вимочувати гострий соус.
  • Fegese – фегесе, овочеве рагу. Зелений і червоний солодкий перець, помідори, цибулю, сир і спеції змішують і тушкують до однорідної консистенції. Подають із домашніми коржами, які слід вмочати в рагу.
  • Fasulet – квасоля. Квасолю тут дуже люблять, тушкують у горщиках із додаванням цибулі, томатів і пряних трав. Подають як гарнір або як окрему страву.

Десерти

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Kabuni – кабуні, рисовий пудинг. Рис обсмажують на вершковому маслі і потім варять у пряному несолоному бульйоні з баранини. Потім тушкують у казані з додаванням родзинок, і посипають гвоздикою, корицею і цукром. Подають пудинг холодним, посипавши солодкою крихтою і поливаючи варенням.
  • Shendetli – шендетлі, бісквітний торт. Спробувати цей десерт ви зможете тільки в Албанії. Великий кекс печуть на міцній каві, у тісто додають багато вершкового масла, ваніль, горішки та цукати. Подають зі збитими вершками та варенням з ожини, білої черешні або шовковиці.
  • Gliko — гліко, фруктовий мармелад. Фрукти в Албанії дозрівають двічі за сезон. З них готують чудові варення, конфітюри та, звісно, мармелад, який ріжуть шматочками і подають до кави та чаю.

Напої

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Boza – боза, традиційний напій, що нагадує квас. Готують із ферментованих кукурудзяних або пшеничних зерен із додаванням цукру. Потім проціджують і п’ють холодним, продається в кожному кафе і в пляшках у магазинах.
  • Raki – ракія, фруктова горілка. Як і всюди на Балканах, традиційним напоєм стала ракія. Готують із різних фруктів, але переважно з винограду, міцність висока, 50%. Подають до гарячих м’ясних страв, наливаючи в маленькі стопки.

Молочні продукти

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Djathi – розсільні сири. Різновидів бринзи в Албанії багато. Кожен господар готує сир і за традиційним рецептом, і за своїм власним, додаючи прянощі та оливки.
  • Gjiza – сир. Сир тут дуже смачний, є жирні та нежирні сорти. Його додають у начинку, випічку та їдять із домашнім варенням.
Наступна стаття

Загальна інформація

Відпочинок у Албанії: навіщо їхати?

Екстрені контакти в Албанії

Кухня Албанії: що спробувати?

Албанія: ціни

Інтернет в Албанії

Погода в Албанії за місяцями

Валюта та гроші в Албанії

Корисне

Туроператори по Албанії

Віза в Албанію

Транспорт в Албанії

Оренда авто в Албанії

Митниця & Tax Free в Албанії

Кращі пляжі в Албанії

Колекції готелей

Кращі готелі Албанії

Кращі готелі Албанії на "Все включено"

5 нюансів вибору готелю в Албанії

Чим зайнятися

Кращі готелі Албанії для відпочинку з дітьми

Шопінг в Албанії: що привезти?

Молодіжний відпочинок у Албанії

Памʼятки Албанії

Екскурсії в Албанії

Відпочинок з дітьми в Албанії

Нічне життя Албанії

Вибір тура

Відпочинок в Албанії: коли їхати?

Вибір туру в Албанію: з чого почати?

Курорти Албанії