Про грузинську кухню складають легенди! Якщо ви опинилися за одним столом із грузинами, господарі стежитимуть, щоб ваша тарілка не залишалася порожньою, а келих був наповнений вином. Ми розповімо вам про найсмачніші страви грузинської кухні, які обов’язково варто спробувати.
Особливості грузинської кухні
Грузинська кухня ділиться на західну та східну. Західна зазнавала впливу Туреччини. Тут люблять страви з індички, курки та свійської птиці з коржами – мчаді. Улюблені солодощі – чурчхела та фрукти, із сирів полюбляють сулугуні та імеретинський.
Східна кухня зазнала впливу Ірану. Тут готують безліч страв із баранини та яловичини, мариновані овочі та солоні сири: кобійський і тушинський.
- Грузинська кухня – це контраст гострих і пряних спецій. На столі завжди є гаряча м’ясна страва, з обов’язковим соусом
- Волоські горіхи грузини додають у багато страв: у соуси, у підливи, у випічку і навіть у супи
- Чимало і овочевих страв. Якщо ви дотримуєтеся веганського меню, завжди знайдете, що замовити для знайомства з грузинською кухнею
М’ясні страви
- Хінкалі – мішечки з тіста, наповнені рубаним м’ясом із зеленню та спеціями. Такі великі пельмені готують на пару. Прийнято спочатку відкусити тісто, випити бульйон і потім їсти хінкалі руками, притримуючи за верхній шматочок тіста, який не їдять і залишають на тарілці
- Долма – маленькі голубці з виноградного листя, маринованих у солоно-пряному соусі. Начинка з рису з м’ясним фаршем і спеціями. Подають із соусом із мацоні – густого йогурту з часником і прянощами
- Мцваді – так Грузії називають шашлик. Готують із яловичини або баранини. Мариновані шматочки м’яса смажать на шампурах, подають із соусами ткемалі або сацебелі. Як гарнір на тарілку кладуть кільця маринованої цибулі та зерна граната
- Чашушулі – тушкована яловичина з великою кількістю цибулі та болгарського перцю. Подається в горщиках, посипана дрібно нарізаною кінзою і з традиційними коржиками, якими потрібно вимочувати соус
- Чакапулі – баранина, тушкована в горщиках із додаванням білого вина, естрагону, кінзи та кислих слив. Подається з коржами і з чаркою холодної домашньої чачі
- Сациві – дуже смачна і дуже популярна страва. Шматочки курки або індички в густому соусі з горіхів, гранатового соку і прянощів. Готується в духовці та подається як гарячою, так і холодною
- Чахохбілі – шматочки курки тушкують у густому соусі з вина, овочів і особливих спецій – імеретинського шафрану і уцхо-сунелі. Виходить ніжне м’ясо, яке буквально тане в роті
- Чкмерулі – курча тушкують у вершково-часниковому соусі з додаванням великої кількості чорного меленого перцю. Подають у тарілці, в якій і запікають м’ясо, посипавши дрібно рубаною зеленню
- Курча тапака – від назви сковорідки, в якій готують курча. Курку розрізають і відбивають до плоскої форми, натирають спеціями і смажать під пресом на чавунній сковороді. Подають із соусом за смаком і під келих вина
Випічка
- Хачапурі – різновидів у Грузії багато. Радимо спробувати по-аджарськи з цілим яйцем і сиром і по-імеретинськи, з начинкою з сиру із зеленню. Кожен регіон Грузії пишається своїм рецептом, обов’язково спробуйте всі види!
- Ачма – пиріг із листкового тіста та сиру. Запікається в духовці до рум’яної скоринки і подається шматочками. Ідеальний варіант для ситного та швидкого сніданку
Овочеві страви
- Бадріджані – рулетики з обсмажених баклажанів з начинкою з сиру і волоського горіха. У начинку часто додають помідор і болгарський перець, багато пряної зелені та подають із соусом із гранатового соку
- Аджапсандал – смачна страва, у якій немає м’яса. Овочі – картоплю, кабачки, болгарський перець і баклажани обсмажують окремо, а потім тушкують у великій глиняній тарілці зі спеціями та зеленню
- Лобіо – смачна та ситна страва без м’яса. Тушкована з цибулею і зеленню квасоля, в соусі з гранатового соку. Подають у горщиках із печі, прийнято їсти з кукурудзяним коржем мчаді
Супи
- Чихиртма – ідеальна страва, якщо напередодні ви побували на грузинському застіллі з вином і великою кількістю м’яса. Курячий бульйон варять із додаванням винного оцту, зелені, яйця і борошна. М’ясо ріжуть маленькими шматочками і додають у суп, подають із зеленню і шматочками гострого перцю
- Харчо – густий наваристий суп на бульйоні з яловичини. В основі шматочки м’яса, рис, картопля і багато гострих спецій, завдяки чому суп стає дуже ароматним і насиченим за смаком
Солодощі
- Чурчхела – всім знайома чурчхела найсмачніша в Грузії. Горіхи в густому виноградному сиропі продають на кожному кроці, в магазинах можна купити набори з різними смаками
- Чірі – обов’язково спробуйте цей десерт, якщо любите хурму. Стиглі плоди нанизують на нитку і сушать. Виходить солодкий сухофрукт, дуже смачний і оригінальний
Напої
- Боржомі – немає потреби представляти цю воду! Після рясних застіль випити склянку води – обов’язково, щоб поліпшити травлення. Можна поїхати до джерела і попити води на курорті
- Лимонад – грузинські лимонади були популярними і багато років тому. Якщо ви давно не пили якісну газовану воду, купіть “Тархун” і “Барбарис” – фірмові напої місцевих виробників
- Вино – місцеві винороби роблять вино як і тисячі років тому. Його зберігають у кеврі, великих глиняних глечиках, закопаних у землю
- Чача – виноградна горілка з міцністю 50° виготовляється із залишків макухи після вина. Напій п’ється легко, тож будьте обережні – легко перевищити норму під смачні грузинські страви