10 найсмачніших страв на острові Балі
Балійська кухня багата на смаки і аромати, вона поєднує в собі інгредієнти та кулінарні традиції Індонезії, Індії та Китаю: від смаженого рису та локшини до традиційних шашличків і святкових страв — кожна страва має свій унікальний смак і аромат.
- Насі Горенг: смажений рис з овочами, яйцем та м'ясом (курка, яловичина або морепродукти). Часто подається з крекерами кропок і самбалом (гострим соусом).
- Мі Горенг: смажена локшина з овочами, яйцем та м'ясом або морепродуктами.
- Сате: шашлички з курки, яловичини, свинини або морепродуктів, мариновані та підсмажені на грилі. Подаються з арахісовим соусом.
- Бебі Гулінг: ціле смажене порося, фаршироване спеціями та травами, підсмажене до хрусткої скоринки.
- Аям Бетуту: Курка, фарширована спеціями і травами, загорнута в бананове листя та запечена до м'якої консистенції.
- Сото Аям: традиційний індонезійський курячий суп з пряним бульйоном, рисовою локшиною, яйцем та овочами.
- Баксо: суп з фрикадельками з яловичини або курки, локшиною, овочами і пряним бульйоном.
- Гадо-гадо: салат з варених овочів, тофу, темпе та яєць, покритий арахісовим соусом.
- Лавар: традиційний балінезький салат з овочів, кокосової стружки, спецій та іноді м'яса або риби.
- Руджак Булунг: (морські водорості) - одна з найулюбленіших страв мешканців Балі. Балійці люблять руджак булунг не тільки через його апетитний запах, але і як ліки, страва допомагає позбутися нудоти та блювання.
Десерти
- Клепон: маленькі рисові кульки, начинені пальмовим цукром та обкатані в кокосовій стружці.
- Дадар Гулунг: тонкі млинці, начинені кокосом, приготованим з пальмовим цукром.
- Бубур інджин: чорний рисовий пудинг, приготований з кокосовим молоком і пальмовим цукром.
- Джаж Лаклак - балійський делікатес, приготовлений з рисового борошна. Він має характерний світло-зелений або білий колір із перфорованою поверхнею, прикрашеною тертим кокосом на вершині та коричневим цукровим соусом.
Місцеві напої
- Тех Ботол: популярний індонезійський холодний чай у пляшках, підсолоджений та ароматизований.
- Балі Копі: традиційна балінезька кава, приготовлена методом заливання кип'ятком мелених кавових зерен.
- Ес Келапа: свіжий кокосовий сік, який подають прямо з молодого кокоса з льодом.
- Бандрек: традиційний індонезійський напій, приготований з імбиру, пальмового цукру, кокосового молока та спецій.
- Арак: алкогольний напій, виготовлений з дистиляції рису або пальмового соку.
- Брем: ферментоване рисове вино, яке є традиційним напоєм на Балі.