Відпочинок в Іспанії: навіщо їхати?
Туроператори по Іспанії
Валюта та гроші в Іспанії
Транспорт в Іспанії
Оренда авто і скутеру в Іспанії
Віза в Іспанію
Коста Брава та Коста Дорада: особливості двох курортів
Відпочинок в Іспанії: коли їхати?
Вибір туру до Іспанії: як обрати?
Пляжний відпочинок у Іспанії
Курорти Іспанії
Памʼятки Іспанії
Шоппінг в Іспанії: що привезти?
Молодіжний відпочинок в Іспанії
Відпочинок в Іспанії з дітьми
Нічне життя в Іспанії
Безкоштовна Барселона: 5 секретів бюджетного відпочинку
Екскурсії у Іспанії
Особливості іспанської кухні: топ національних страв. Які страви варто спробувати в Іспанії? Які напої варто скуштувати в Іспанії.
Багато національних іспанських страв входять до топ світових делікатесів, їх готують у ресторанах по всьому світу. Кулінарні традиції Іспанії впродовж століть зазнавали впливу римлян, греків, маврів, арабів та італійців. Які страви та напої варто обов’язково спробувати на відпочинку в Іспанії? Пропонуємо вам огляд найсмачніших і найколоритніших місцевих страв, що не залишать вас байдужими!
Гаспачо – легкий освіжаючий літній суп, ідеальна страва у спеку! Його готують зі свіжих томатів, перцю, огірків і часнику, додають шматочки білого хліба й ароматні прянощі. Пікантного смаку гаспачо надають соус табаско, оливкова олія першого віджиму та лимонний сік. Радимо суп вегетаріанцям, а якщо ви любите м’ясо замовте сальморехо – гаспачо зі шматочками хамона.
Косідо – густий суп, особливо популярний у Мадриді. В основі страви квасоля або нут, дрібна вермішель, м’ясо і ковбаски. Суп щедро приправляють спеціями і часником, подають, посипаючи свіжою дрібно нарізаною зеленню.
Фабада – густий ситний суп із білої квасолі з копченостями або кров’янкою та солоним салом, у томатному соусі. Аромат супу надає часник і прянощі, а назву страва отримала від сорту квасолі – великої та дуже смачної.
Тортилья – улюблений іспанцями сніданок, омлет із картоплею. У страву додають цибулю, часник, сир, прянощі, шматочки хамону і зелень, і запікають у духовці на добре розігрітій сковороді. Наприкінці приготування перевертають, щоб тортилья вийшла з рівномірно просмаженою хрусткою скоринкою.
Паелья – рис із морепродуктами або м’ясом і овочами, найпопулярніша іспанська страва, родом із Валенсії. Іспанці здавна готували паелью на вечерю, змішуючи рис із залишками риби або морепродуктів. Страву щедро приправляють часником і прянощами, подають на великій тарілці. За легендою, вперше паелью приготував рибалка для своєї коханої, і назвав pala ella – для неї.
Олья підрида – тушковане м’ясо з овочами, страва, відома ще з часів хрестових походів. Шматочки свинини тушкують у бульйоні з додаванням часнику і прянощів, потім додають ковбасу, білу квасолю, томатний сік і моркву з цибулею. Подають гарячим – це улюблена страва іспанців у холодну пору року.
Каракатиця в чорнилі – тушкований шматочками морепродукт у власному соку. Для пікантності у страву додають цибулю, часник, каєнський перець і дрібно нарізану петрушку, подають із келихом холодного білого вина.
Пататас бравас – шматочки смаженої у фритюрі картоплі зі спеціями та часником. Подають зі шматочками томатів і ковбасою чорізо, посипавши паприкою та свіжою зеленню.
Тапас – популярна закуска до пива або вина. Невеликі бутерброди, на які кладуть усе, що знайшлося: сир з оливками, хамон з оливками, шматочки шашлику, ковбасу чорізо або мариновані морепродукти.
Малазький салат – страва, що замінить повноцінну трапезу. Готують салат із відвареної молодої картоплі, шматочків очищеного апельсина, оливок і сушеної тріски – виходить незвичайне поєднання смаків.
Томакет – популярна вулична закуска. Підсмажений тост із білого хліба збризкують оливковою олією, натирають помідором і часником, а зверху кладуть шматочок сиру і хамон.
Туррон – повітряна нуга з мигдалю, меду та збитих яєчних білків. Страва відома з часів Стародавньої Греції, греки готували її олімпійцям, і привезли рецепт до Іспанії. У меню ресторанів є три види туррону: традиційний мигдалевий, з лісових і волоських горіхів і м’який з додаванням масла.
Польворон – повітряне печиво, назва перекладається як “пил”. Готують десерт із цукру, борошна, горіхів і свинячого смальцю. Купити польворон можна тільки напередодні Різдвяних свят, це традиційна випічка до новорічного столу.
Каталонський крем – ніжний повітряний десерт, що нагадує французький крем-брюле. Іспанці готують крем на молоці, додаючи жовтки, ваніль, цукор і цедру лимона. Зверху десерт вкритий скоринкою – перед подачею його крем підпалюють, і подають, прикрасивши шматочками фруктів і свіжою м’ятою.
Торт “Сантьяго” – десерт вважається національною гордістю і має сертифікат, що готують його тільки в Іспанії. В основі мигдальне тісто з просоченням із хересу, а зверху торт прикрашений хрестом – нагадуванням про хрестові походи.
Чуррос – популярна вулична випічка із заварного тіста з начинкою, схожа на обсмажений еклер. Є чуррос у вигляді довгих паличок, подають із гарячим шоколадом або з кавою, саме так їдять десерт іспанці.
Іберіко – сорт хамона з м’яса свиней із чорними копитами, перекладається “чорна нога”. Свиней відгодовують виключно жолудями певного ґатунку, у результаті м’ясо набуває ніжного смаку та особливого аромату. Саме такий хамон вважається елітним.
Серрано – хамон зі звичайної свинини. Свиней вирощують на домашніх фермах і годують фуражем та іншими кормами. Смак цього хамона знайомий багатьом, його продають у наших супермаркетах, це недорогий сорт делікатесу.
Сангрія – слабоалкогольний напій, що освіжає у спеку. Готують із червоного вина з додаванням мінералки, солодкого лікеру та шматочків свіжих фруктів.
Сидр – традиційний слабоалкогольний напій, що готують із яблук особливих сортів, найсмачніший сидр варто спробувати в Астурії.
Ребухіто – слабоалкогольний освіжаючий напій із білого вина з додаванням спрайту, подають у високих келихах, прикрасивши листочком м’яти та часточкою лимона.