Неперевершена турецька кухня залишить вас у захваті! Якщо ви вперше знайомитесь із нею, важливо знати її особливості та головні страви, які варто скуштувати.
Особливості турецької кухні
Місцева кухня є поєднанням кавказьких, східних та балканських страв. Кожен турист знайде для себе найсмачніші наїдки! Оскільки Туреччина - мусульманська країна, свинина тут під забороною. Основні м’ясні страви готують з курятини, яловичини та баранини. Дуже популярні риба та різноманітні морепродукти. Турецький сніданок нагадує невеличкий бенкет. Turkish breakfast включає оливки, підсмажені ковбаски з тостами, свіжий сир та яєчню. Навіть якщо ви оберете відпочинок за системою ВВ (сніданки), голодними зранку точно не залишитесь. Більшість страв готують на вертелі або мангалі, завдяки чому м’ясо і риба стають дуже соковитими. Спеції додають помірно, орієнтуючись на смак туристів.
Що варто спробувати на відпочинку в Туреччині?
Меню в ресторані готелю запропонує вам безліч смачних страв. Але якщо бажаєте спробувати національну кухню, радимо прогулятись вулицями міста та завітати до кафе, де харчуються місцеві жителі.
- Хумус – паштет з нуту та тахінової пасти, з оливковою олією та лимонним соком, щедро присмачений часником.
- Пияз – незвичайний омлет з яєць, квасолі, помідорів, оливок, свіжої зелені та цибулі.
- Хайдарі – соус із сиру, йогурту та оливкової олії з часником та горіхами, подається з лавашем або м’ясними стравами.
- Балик Екмек – сендвіч з багета з скибкою риби, смаженої на грилі, салатом та соусом; дуже популярна вулична закуска.
- Мідії долма – подають у мушлях, з начинкою з рису, зверху морепродукти, обов’язково поливають лимонним соком.
- Анчоуси – маленькі рибки смажать у клярі, подають з зеленою цибулею та поливають лимоном.
- Донер-кебаб – м’ясо смажать на вертелі, потім ріжуть тонкими шматочками, змішують з цибулею, помідорами та салатними листями, і загортають у лаваш.
- Іскандер-кебаб – шматочки м’яса з вертела змішують зі свіжою зеленню та овочами, поливають соусом з йогурту та томатів, і загортають у лаваш.
- Адана-кебаб – м’ясний фарш смажать на мангалі, змішують з овочами, зеленню, вареним рисом і подають з лавашем.
- Шиш-кебаб – шматочки баранини, смажені на шампурах, подають з овочами та лавашем, аналог нашого шашлику.
- Чі кефте – кульки з булгура, томатної пасти та спецій, смажені у фритюрі, подають з лимоном.
- Імам баїлді – баклажан, фарширований томатами, цибулею та часником, запечений під сирною скоринкою.
- Лахмакун – плоский коржик, запечений з фаршем з баранини, овочів та прянощів.
- Піта – коржик із загнутими краями, куди можна вибрати будь-яку начинку, запікають у печі.
- Борек – коржик, запечений з начинкою з домашнього сиру та шпинату.
- Кумпір – печена картопля з начинкою на вибір та соусом з йогурту.
- Кукурудза – варена солодка кукурудза, смажена на грилі, подається з сіллю та поливається лимонним соком.
- Каштани – спеціальний сорт каштанів, продаються як у нас насіння, популярна закуска.
- Сіміт – кунжутна булочка, популярний вуличний перекус, на кожному кроці можна зустріти торговців з підносами.
Перші страви
Не дивуйтеся, якщо вам запропонують суп – у Туреччині перші страви подають у глибоких піалах.
- Чечевична чорба – найпопулярніший суп, тут вирощують кілька видів чечевиці, але найпопулярніша – червона. У суп додають картоплю, моркву та цибулю, посипають червоним перцем і поливають лимонним соком.
- Шифа чорбасы – у перекладі «лікувальний суп». До його складу входять селера, морква, цибуля, петрушка, чечевиця, часник, картопля та багато різних спецій.
- Тархана – молочний суп на основі йогурту, з додаванням томатної пасти, часнику, вершкового масла, цибулі та гострого червоного перцю.
Другі страви
Окрім традиційних кебабів, турки обожнюють різноманітні страви з м’яса або овочів із гарнірами.
- Плов – на відміну від нашого, тут готують окремо рис на курячому бульйоні або на воді. М’ясо смажать на сковороді і подають окремо.
- Кокореч – страва для любителів потрохів. Легені, печінку та серце барана варять, перемелюють у фарш і набивають кишки, потім смажать на грилі, додають спеції та овочі і подають на скибочці підсмаженої булки.
- Суджук – жирна ковбаса, основний інгредієнт яєчні з тостом із білого хліба.
Солодощі
Нарешті ми дістались до найцікавішого списку – відомих турецьких солодощів. Чи варто говорити, що багато туристів перш за все хочуть спробувати саме їх!
- Пахлава – підрахувати кількість сортів неможливо! Слоєне тісто просякнуте медом і додано начинку з горіхів.
- Тулумба – видовжені кульки з прісного тіста, смажені у фритюрі та просочені медовим сиропом.
- Локма – маленькі кульки з тіста, смажені у фритюрі та политі солодким сиропом.
Напої
Чай п’ють завжди і всюди! Готують його у спеціальному двоярусному чайнику, а потім розливають по склянках у формі тюльпана.
- Кава по-турецьки вариться у джезві у спеціальних ящиках з піском, подається у невеликих чашках та обов’язково зі склянкою холодної води.
- Айран – кисломолочний напій на основі йогурту, чудово освіжає у спеку.
- Ракі – анісова горілка, міцністю 45-50%, п’ється розбавленою водою, подається до закусок та гарячих страв.
- Шарап – турецьке сухе вино, найпопулярніші марки Doluca, Sevilen Premium і Kayra.