Особливості грецької кухні
Кухня Греції увібрала в себе найкращі традиції Середземномор’я і Балкан. Основні продукти – свіжі овочі, м’ясо, риба та морепродукти, прянощі, оливки, оливкова олія та сири. Традиційно страви запікають або тушкують, смажать тільки на оливковій олії, а на гарнір обов’язково подають свіжі овочі та оливки. Грецька кухня – одна з найсмачніших і найздоровіших у світі. Гуляючи курортом, обов’язково пошукайте таверну – заклад, де збираються місцеві жителі. Саме тут ви скуштуєте автентичні страви грецької кухні.
Найпопулярніші страви Греції
- Йогурт із коров’ячого або овечого молока, ним заправляють салати, використовують під час тушкування і навіть роблять на основі йогурту смачне морозиво
- Мусака – запіканка з баклажанів із фаршем із баранини, під густим соусом бешамель
- Стіфадо – тушкована свинина або баранина в густому соусі з цибулі та пряних спецій
- Папутсакья – фаршировані м’ясом запечені баклажани
- Геміста – начинені фаршем тушковані помідори або перці, начинені фаршем
- Клефтіко – тушкована в глиняному горщику баранина
- Луканіка хорьятіка – домашні ковбаски з м’яса з додаванням спецій та оливок
- Сувлакі – шашлички з баранини або свинини на дерев’яних шпажках
- Долма – невеликі голубці з фаршу у виноградному листі
Грецькі закуски
- Дзадзикі – густий соус із йогурту з часником і тертим огірком, подають із хрусткими грінками скордопсомо
- Долмадакья – згорнуте мариноване виноградне листя
- Мелідзаносалата – баклажанна ікра
- Оливки – безліч видів із різними смаками
- Хумус – пюре з нуту, оливкової олії та спецій
- Кефтедес – котлетки з баклажанів, грибів, кабачків і помідорів
Грецькі салати
- Хор’ятикі салату – знаменитий грецький салат із помідорів, перцю, огірків, цибулі та оливок зі шматочками фети, заправлений оливковою олією
- Хорта – салат із листя кульбаби та цикорію, заправлений оливковою олією та лимоном
- Дакос – салат із помідорів і сиру мізіфра, заправлений оливковою олією та посипаний базилієм і орегано
Страви з риби та морепродуктів
- Хтадорі схарас – смажені на грилі щупальця восьминога
- Мідья ахніста – відварені мідії в мушлях
- Каламар’я йеміста ме тирі – запечені кальмари
- Рибу в таверні вам запропонують вибрати самостійно, і потім приготують на вугіллі або запечуть, популярні барабулька, султанка, форель, скат і тріска
Грецькі десерти
- Лукумадес – кульки з прісного тіста, политі медом, приправлені спеціями і цукровою пудрою
- Пахлава – листкове тісто з горіхами, просочені медом і прянощами
- Лукумадес – пончики з тіста, политі медом
- Ризогало – пудинг із рису, горіхів і сухофруктів, посипаний корицею
- На Корфу спробуйте булочку ксеротігана у вигляді троянди, на Косі – рогалики катімерія в медовому сиропі, а на Закінфі нугу з мигдалю мандолато
Популярні грецькі сири
- Фета – білий щільний сир з овечого молока
- Манурі – жирний овечий м’який сир
- Грав’єра – солодкуватий твердий сир з овечого молока
- Кефалотірі – пікантний пористий солонуватий сир, пікантний пористий
- Кассері – сир із суміші козячого та овечого молока
Грецькі алкогольні напої
- Узо – національний алкогольний напій міцністю від 20° до 40°, готують із дистильованого спирту з додаванням анісу, кориці, гвоздики і мускатного горіха. Напій подають до м’ясних і рибних страв, п’ють невеликими ковтками
- Раки – фруктовий самогон з дині, айви, слив або яблук, але найчастіше з винограду. Міцність від 35° до 47°, подають у маленьких чарках охолодженим, з мезе або морепродуктами
- Ципуро – алкогольний напій із перебродившої виноградної макухи, настояний на анісі. Міцність 40°, подають охолодженим до рибних страв і салатів.
- Metaxa – знаменитий грецький напій, суміш коньяку з вином, міцністю 40°. Виробляють при змішуванні дистилятів трьох сортів винограду, настоюють у дубових бочках на трав’яному екстракті. Рецепт тримається в найсуворішому секреті, подають до гарячих м’ясних і рибних страв
- Пиво – найпопулярніші грецькі марки Mythos і Fix.
Грецький фастфуд
- Гірос – аналог донера або шаурми. У підігрітий корж піту загортають шматочки курячого або свинячого м’яса, смаженого на вертикальному грилі. Додають картоплю-фрі, цибулю і соус дзадзікі
- Сувлакі – шматочки смаженого на грилі курячого філе, свинини або баранини, замариновані в спеціях, подають у коржі піті або в лаваші з картоплею-фрі
- Спанакопіта – пиріг із листкового тіста з начинкою з бринзи та шпинату, подають шматочками
- Коулорі – круглий бублик, посипаний кунжутом, із самого ранку на вулицях стоять торговці зі свіжою ароматною випічкою
- Смажені каштани – не такі, як у нас, а спеціальний сорт. З жовтня це найпопулярніша і незвичайна для туристів вулична їжа
Ціни в тавернах, ресторанах і фуд-кортах
- Порція каштанів – 3-5€ за 200-250 грамів
- Гірос і сувлаки – 2,5-4€
- Порція м’ясної страви – 7-15€
- Порція риби або морепродуктів – 12-15€
- Порція овочевої страви – 6-10€
- Алкогольні напої – за 50 мл 2-5€