Відпочинок у Хорватії: навіщо їхати?
Вибір туру до Хорватії: з чого почати?
Відпочинок у Хорватії: коли їхати?
Курорти Хорватії
Особливості хорватської кухні: топ національних страв. Які страви варто спробувати в Хорватії? Які напої варто спробувати в Хорватії?
Хорватія – рай для гурманів! Місцева кухня поєднує в собі арабські, італійські та балканські традиції.
Представляємо вам найкращі страви хорватської кухні, які обов’язково варто спробувати на відпочинку!
Бродет – наваристий густий суп із кількох видів риби та морепродуктів. Придумали страву бідні рибалки, які варили страву із залишків непроданого улову. В основі бульйону – креветки і кальмари, форель і судак, а варять страву з додаванням червоного вина. Перед подачею посипають зеленню.
Чорба – традиційний густий балканський суп із наваристого м’ясного бульйону, з картоплею та морквою. Хорвати готують страву з яловичини, додають оливкову олію і червоне вино, а перед подачею посипають дрібнорубаною петрушкою.
Манештра – суп із гороху, квасолі, кукурудзи та жирних свинячих реберець. Готують у печі в горщиках, поки не википить більша частина рідини, страва виходить густою і дуже ситною.
Сарма – гаряча страва, що нагадує наші голубці. Капусту для загортання фаршу квасять, а в начинку з рису додають овочі та копчене м’ясо пршут, що надає страві витонченого смаку й аромату.
Пржолиця – великий шматок яловичини спочатку обсмажують на салі, а потім тушкують у печі, поки він не стане м’яким. Ніжне м’ясо подають із гарніром із картоплі та моркви.
Паштіцада – цілісний шматок яловичини тушкують у бульйоні та червоному вині, і подають із галушками з тіста. Перед подачею поливають густим соусом і посипають дрібно нарізаною петрушкою.
Чобанац – асорті з яловичини, баранини та свинини. Шматочки м’яса кілька годин тушкують у червоному вині, додають картоплю, цибулю і моркву. Виходить густе ситне рагу.
Црні ріжот – національний гарнір із рису з додаванням чорнила каракатиці. Рис готують у печі, виходить розсипчаста крупа незвичайного чорного кольору, подають із морепродуктами або рибою.
Іспод пеке – м’ясо ягняти, запечене з картоплею, морквою та іншими овочами з додаванням вина і прянощів. Смажать в особливій сковороді на вугіллі з кришкою, на яку сиплять вугілля. Часто іспод пеке готують із восьминогів просто на вулиці і подають із келихом домашнього вина.
Морепродукти на грилі – популярний вуличний фастфуд, асорті з восьминогів, креветок, риби і кальмарів, приготованих на залізному деку.
Чевапі – традиційна балканська закуска. Маленькі ковбаски з баранини, курки або яловичини чепапчичі смажать на грилі та подають із коржем пітою. Всередину додають соус або смажені на грилі овочі. У ресторанах чевапі подають із картоплею фрі та салатом зі свіжих овочів.
Бурек – пиріг із витяжного тіста з начинкою з м’яса, сиру або овочів. Готують на великій сковороді, перед подачею ріжуть на шматочки.
Устриці – популярна вулична закуска. Подають свіжими зі шматочком лимона, а також запеченими під хрусткою сирною скоринкою.
Пршут – національна гордість хорватів. Мясо нарізають тонкими скибочками, подають до вина, до пива та у вигляді бутербродів зі свіжого домашнього хліба.
Пазький сир – твердий сорт, готують з овечого молока. При приготуванні додають оливкову олію, що робить сир жирним і надає йому незвичайного смаку та аромату. Подають, нарізаючи тонкими скибочками.
Кулен – ковбаса з рубаної свинини з додаванням часнику, паприки та суміші спецій. Готують у спеціальних коптильнях, подають до вина, пива і як самостійну страву.
Міджмурська гібаніца – листковий пиріг із начинкою з маку, горіхів, яблук і сиру. Готують у печі, подають шматочками, посипаючи цукровою пудрою.
Стонський торт – традиційна випічка на Різдво. Під тонким шаром бісквітного тіста начинка з мигдалю та шоколаду. Зверху торт посипають шоколадною крихтою і прикрашають оригінальним візерунком із білкового крему.
Загорські штруклі – національний десерт, скуштувати який можна тільки в Хорватії. Готують із сирного тіста на сметані, перед подачею варять. Подають гарячим, поливаючи сметаною та ягідним сиропом.
Сливовиця – ракія зі слив. Найміцніший місцевий алкоголь, 40°, подають до гарячих м’ясних і рибних страв.
Травариця – міцна 40° настоянка на травах, вважається лікувальною, подають до гарячих м’ясних і рибних страв.
Малиниця, вишневиця, абрикосиця та яблуковиця – настоянки міцністю 20°, подають до риби та десертів.
Вина – найпопулярніші “Просік”, “Геміст”, “Мальвазія” і “Гряжевиця”.