logo
Пошук турівСтокові туриГід по країнахБлогПро компанію
arrow_icon
arrow_icon
arrow_icon
logo

XO.UA — це найсучасніша в Україні система бронювання турів онлайн та найбільша в країні мережа з 400+ професіональних турагенцій.

Шукайте тури всіх популярних туроператорів на сайті, а бронюйте онлайн чи в офісі. Ви завжди отримуєте найширший вибір, турботу та гарантію мінімальної ціни.

social_mediasocial_mediasocial_mediasocial_media

Популярні напрямки

Тури в Єгипет

Тури в Туреччину

Тури в Болгарію

Тури в Грецію

Тури в Чорногорію

Тури в Туніс

Тури в Іспанію

Тури в Албанію

Тури в Хорватію

Тури в Італію

Туристам

Як забронювати тур?

Турагенції XO

Способи оплати

Подарункові сертифікати

Блог

Гід країнами

Компанія

Про нас

Відгуки

Вакансії

Відкрити турагенцію

Для ЗМІ

Контакти

ТОВ “АЛЬФА ІКС О”

м. Київ, вул. Хрещатик, 21

ЄДРПОУ 44495675

+380 (67) 846 86 25

+380 (67) 416 31 57

Політика конфіденційності

Правила надання послуг

payment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_icon

Всі оплати захищено 256-бітним шифруванням

Пошук турівarrow_iconТури в Хорватіюarrow_iconГідarrow_iconКухня Хорватії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Хорватії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівXO.UA

Кухня Хорватії: що спробувати?

Особливості хорватської кухні: топ національних страв. Які страви варто спробувати в Хорватії? Які напої варто спробувати в Хорватії?

Кухня Хорватії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Хорватії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівXO.UA

Особливості хорватської кухні

Кухня Хорватії: що спробувати?

Хорватія – рай для гурманів! Місцева кухня поєднує в собі арабські, італійські та балканські традиції.

  • Усі страви максимально прості, а головна особливість – використовувати тільки найсвіжіші продукти
  • Умовно кухню Хорватії можна розділити на два регіони: центральний – Загреб і Славонія, де полюбляють м’ясні страви, та Адріатику – Дубровник, Далмацію та Істрію, де переважають морські делікатеси

Представляємо вам найкращі страви хорватської кухні, які обов’язково варто спробувати на відпочинку! 

Перші страви

Кухня Хорватії: що спробувати?

Бродет – наваристий густий суп із кількох видів риби та морепродуктів. Придумали страву бідні рибалки, які варили страву із залишків непроданого улову. В основі бульйону – креветки і кальмари, форель і судак, а варять страву з додаванням червоного вина. Перед подачею посипають зеленню.

Чорба – традиційний густий балканський суп із наваристого м’ясного бульйону, з картоплею та морквою. Хорвати готують страву з яловичини, додають оливкову олію і червоне вино, а перед подачею посипають дрібнорубаною петрушкою.

Манештра – суп із гороху, квасолі, кукурудзи та жирних свинячих реберець. Готують у печі в горщиках, поки не википить більша частина рідини, страва виходить густою і дуже ситною.

Другі страви

Кухня Хорватії: що спробувати?

Сарма – гаряча страва, що нагадує наші голубці. Капусту для загортання фаршу квасять, а в начинку з рису додають овочі та копчене м’ясо пршут, що надає страві витонченого смаку й аромату.

Пржолиця – великий шматок яловичини спочатку обсмажують на салі, а потім тушкують у печі, поки він не стане м’яким. Ніжне м’ясо подають із гарніром із картоплі та моркви.

Паштіцада – цілісний шматок яловичини тушкують у бульйоні та червоному вині, і подають із галушками з тіста. Перед подачею поливають густим соусом і посипають дрібно нарізаною петрушкою.

Чобанац – асорті з яловичини, баранини та свинини. Шматочки м’яса кілька годин тушкують у червоному вині, додають картоплю, цибулю і моркву. Виходить густе ситне рагу.

Црні ріжот – національний гарнір із рису з додаванням чорнила каракатиці. Рис готують у печі, виходить розсипчаста крупа незвичайного чорного кольору, подають із морепродуктами або рибою.

Іспод пеке – м’ясо ягняти, запечене з картоплею, морквою та іншими овочами з додаванням вина і прянощів. Смажать в особливій сковороді на вугіллі з кришкою, на яку сиплять вугілля. Часто іспод пеке готують із восьминогів просто на вулиці і подають із келихом домашнього вина.

Вулична їжа

Кухня Хорватії: що спробувати?

Морепродукти на грилі – популярний вуличний фастфуд, асорті з восьминогів, креветок, риби і кальмарів, приготованих на залізному деку.

Чевапі – традиційна балканська закуска. Маленькі ковбаски з баранини, курки або яловичини чепапчичі смажать на грилі та подають із коржем пітою. Всередину додають соус або смажені на грилі овочі. У ресторанах чевапі подають із картоплею фрі та салатом зі свіжих овочів.

Бурек – пиріг із витяжного тіста з начинкою з м’яса, сиру або овочів. Готують на великій сковороді, перед подачею ріжуть на шматочки.

Закуски

Кухня Хорватії: що спробувати?

Устриці – популярна вулична закуска. Подають свіжими зі шматочком лимона, а також запеченими під хрусткою сирною скоринкою.

Пршут – національна гордість хорватів. Мясо нарізають тонкими скибочками, подають до вина, до пива та у вигляді бутербродів зі свіжого домашнього хліба.

Пазький сир – твердий сорт, готують з овечого молока. При приготуванні додають оливкову олію, що робить сир жирним і надає йому незвичайного смаку та аромату. Подають, нарізаючи тонкими скибочками.

Кулен – ковбаса з рубаної свинини з додаванням часнику, паприки та суміші спецій. Готують у спеціальних коптильнях, подають до вина, пива і як самостійну страву.

Солодощі

Кухня Хорватії: що спробувати?

Міджмурська гібаніца – листковий пиріг із начинкою з маку, горіхів, яблук і сиру. Готують у печі, подають шматочками, посипаючи цукровою пудрою.

Стонський торт – традиційна випічка на Різдво. Під тонким шаром бісквітного тіста начинка з мигдалю та шоколаду. Зверху торт посипають шоколадною крихтою і прикрашають оригінальним візерунком із білкового крему.

Загорські штруклі – національний десерт, скуштувати який можна тільки в Хорватії. Готують із сирного тіста на сметані, перед подачею варять. Подають гарячим, поливаючи сметаною та ягідним сиропом.

Напої

Кухня Хорватії: що спробувати?

Сливовиця – ракія зі слив. Найміцніший місцевий алкоголь, 40°, подають до гарячих м’ясних і рибних страв.

Травариця – міцна 40° настоянка на травах, вважається лікувальною, подають до гарячих м’ясних і рибних страв.

Малиниця, вишневиця, абрикосиця та яблуковиця – настоянки міцністю 20°, подають до риби та десертів.

Вина – найпопулярніші “Просік”, “Геміст”, “Мальвазія” і “Гряжевиця”.

Наступна стаття

Вибір тура

Відпочинок у Хорватії: навіщо їхати?

Вибір туру до Хорватії: з чого почати?

Відпочинок у Хорватії: коли їхати?

Курорти Хорватії

Загальна інформація

Віза у Хорватію

Хорватія: ціни

Інтернет і роумінг у Хорватії

Митниця & Tax Free в Хорватії

Валюта та гроші Хорватії

Екстрені контакти у Хорватії

Транспорт у Хорватії

Погода Хорватії по місяцям

Корисне

Оренда авто в Хорватії

Туроператори по Хорватії

Чим зайнятися

Відпочинок з дітьми у Хорватії

Пляжний відпочинок у Хорватії

Молодіжний відпочинок у Хорватії

Нічне життя у Хорватії

Шоппінг у Хорватії: що привезти?

10 кращих пляжів Хорватії

Кухня Хорватії: що спробувати?

Памʼятки Хорватії

Екскурсії у Хорватії